24/7 steeds bereikbaar

St-Niklaas/Waasmunster

052 57 82 92

Sinaai

03 772 44 35

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Pastoor Dick Den Blauwen ruilt Hamme voor Eeklo

  • WAASMUNSTER / BEVEREN-WAAS –

Dick Den Blauwen, pastoor van de Hamse parochies Sint-Pieter en H.-Hart en ook parochieherder in Waasmunster Centrum, Sombeke en Ruiter wordt deken van Eeklo. Daar zal hij ook de parochies van Kaprijke en Sint-Laureins onder zijn hoede nemen. “2020 zal in mijn geheugen gegrift blijven staan, ik zal de lieve mensen hier missen.”

Pastoor Dick (55), geboren in Petegem-Deinze, werd in 1993 tot priester gewijd. Het grootste deel van zijn carrière was hij actief in het Waasland, want na zijn functie als onderpastoor in de Sint-Nicolaaskerk in Sint-Niklaas verhuisde hij naar Beveren.

“In 2000 werd ik daar pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwparochie, bekend als ‘t Congoken en de parochie van de Puitenslagersfeesten”, blikt de priester terug.

“Daarna kreeg ik er Haasdonk en Melsele bij. Ik mocht er als pastoor de Aardbeiprinses feliciteren, maar met burgemeester Marc Van De Vijver (CD&V) was er de afspraak dat hij de kussen zou geven (lacht).”

In 2015 kreeg de priester de vraag te verhuizen naar de parochie Hamme-Waasmunster, om er vijf kerkgemeenschappen te bedienen. “Dat was niet zo vanzelfsprekend, maar ik merkte vlug dat heel wat mensen blij waren met mijn komst”, vertelt Dick

“De mooie vieringen met de leerlingen van de KOHa-scholen zullen mij bijblijven. Net als de uitspraak van een leerkracht die me op het hart drukte dat alles Dick in orde was.”

ONVERWACHTE VRAAG

Maar nu kwam die onverwachte vraag van de bisschop om deken te worden in Eeklo. “Ik kreeg een week bedenktijd en soms kwam de gedachte bij me op dat de bisschop misschien beter in Orval was gebleven”, lacht de priester. “Na enkele gesprekken heb ik de opdracht aanvaard.”

“2020 zal ik niet vergeten. Zo’n lockdown is moeilijk voor een pastoor, want we zijn nu eenmaal straatlopers. De opschorting van de liturgische vieringen was moeilijk, net als het limiteren van het aantal aanwezigen bij een uitvaart. Ik zal de vele lieve mensen in Hamme en Waasmunster missen.”

bron Nieuwsblad 23/06 – Jan Van De Velde