24/7 steeds bereikbaar

St-Niklaas/Waasmunster

052 57 82 92

Sinaai

03 772 44 35

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Niets is iets dat overblijft

Wat laat een dierbare na? Wat persoonlijke spullen? Vast wel wat foto’s. En vooral veel herinneringen. Een liedje, iemand die vraagt hoe het gaat of gewoon uit het niets … je weet nooit wanneer het verdriet weer hard toeslaat. Je krijgt er misschien zelf schrik van en wilt er liefst zo ver mogelijk van weglopen. Toch verandert er stilaan iets en breekt er een glimlach door samen met de tranen. Ook de wil om te leven overwint dat neerslachtige gevoel.

Een ding is zeker: je kunt je verdriet niet ontlopen. Vroeg of laat moet je de confrontatie aangaan. Alleen zo geef je het een plaats. Of beter gezegd: je leert ermee omgaan. Net zoals met andere dingen die rond je gebeuren waaraan je niets kunt veranderen. Of toch niet onmiddellijk.


Hoe kunnen wij, als HUISJOZEF, jou daarbij helpen? Met die vraag gingen we aan de slag.


De belangrijkste reden om van iemand afscheid te nemen, is ter bevestiging dat iemand er echt niet meer is. Het alleen geloven als je het met je ogen ziet. Dan pas wordt het overlijden van die persoon realiteit. Tot dan is er nog altijd de kans dat het niet waar.

We maken dit moment van afscheid zo echt mogelijk voor de nabestaanden: het besef van wat er is en de confrontatie laten aangaan.


Stilaan kregen onze ideeën vorm: een lege ruimte met alleen de overledene, onze eregast. Geen hoekjes of kantjes, geen designzetel of fontein, geen kunstwerken of luchters. Die zorgen alleen maar voor afleiding. Alles moest verdwijnen zodat alleen de mens nog zichtbaar is.

Zo onstond een sombere ruimte, omringd door natuur in de vorm van leem, zand en aarde. Met zachte kleuren die ook terugkeren in de vloer. Eén geheel. Een veilige geluidsarme cocon gehuld in warm licht.


Je brengt hier op je eigen manier een laatste groet: rustig en stil. Wat dichterbij komen of liever blijven staan. Aanraken, nadenken, mijmeren. Helemaal alleen als je dat wilt. Geen druk, geen haast. Op je eigen tempo.

Hier staat de wereld even stil en is dit jullie laatste moment samen. En zo wordt niets iets, een laatste herinnering, dat overblijft.


Bart